dilluns, 1 d’octubre del 2012

ACCIÓ, REACCIÓ...DIFUSIÓ

Ens trobem en una societat en constant canvi com a conseqüència de la presència de les noves tecnologies que avancen sense treva i canvien la nostra manera de comunicar-nos, a nivell interpersonal i global. Apareixen noves conformacions socials caracteritzades per la interactivitat i la combinació de diversos formats comunicatius, i d'aquesta manera, les relacions s'estableixen segons els centres d'interès de cadascú.
Tenim en mans el poder no només de rebre informació, sinó d'emetre-la. Compartir informació és una pràctica habitual, gairebé com respirar, de manera que tots passem a conformar una gran xarxa de comunicació.


Ara bé, de la mateixa manera que podem emetre i rebre informació, tenim la possibilitat de qüestionar-la, ja que no tot és el que sembla. No tota la informació que circula per internet és necessàriament verídica, ni tant sols les identitats que se'ns presenten. És a partir d'aquesta qüestió que pensem que caldria tenir un esperit crític i ser capaç de contrastar i seleccionar entre tot aquest cúmul d'informació.


                                Avenç d'un documental sobre el canvi que provoca internet com a mitjà de comunicació.



Hi ha una gran diversitat de xarxes socials
Si posem el nostre punt de mira sobre les xarxes socials digitals (on acostuma a trobar-se la màxima polèmica), com ara Facebook, TwitterTuenti, entre d'altres, ens trobem davant d'una qüestió que pot condicionar fins i tot l'accés al món laboral.

¿Qui es planteja que fins i tot el seu futur cap pot veure les últimes publicacions del seu mur de Facebook sobre la farra de l'últim cap de setmana?

Això ens indueix a pensar que la majoria de gent no és plenament conscient del nivell de privacitat que té o podria tenir habilitat al seu perfil.



Peter i Valentine Wiggin (El juego de Ender)

El juego de Ender (de l'autor de ciència-ficció Orson Scott Card), entre d'altres, posa sobre la taula que el poder ens el proporciona la informació i l'anonimat de qui l'emet. Aquesta novel·la (o saga de novel·les coneguda com ''La saga de Ender'') escrita el 1985 ja preveia l'impacte de la globalització de la informació a través de l'avenç tecnològic. Part del llibre ens explica com dos nens amb una intel·ligència extraordinària porten la política mundial cap a on volen per tal de provocar una revolució que canviarà radicalment el panorama político-social del planeta.

Aquesta obra de ciència-ficció serveix d'exemple del poder de mobilització i transformació de la nostra societat que tenen les noves tecnologies. Molts canvis socials i culturals ens han arribat pels avenços tecnològics. Els canvis en l'estil comunicatiu i la capacitat d'emetre missatges que arriben arreu del món han provocat més d'una vegada un gran moviment de masses a nivell nacional i mundial. Exemples d'aquests moviments són la manifestació al voltant del Congrés el passat 25 de setembre o el moviment dels Indignats conegut com 15-M.




Un gran poder comporta una gran responsabilitat. Un bon exemple n'és WikiLeaks, una inesgotable font d'informació confidencial i filtrada, la qual ha obert els ulls a part de la població i ha generat polèmiques a nivell mundial alhora que posava en alerta les autoritats dels governs implicats. Aquesta informació, que mou el món avui dia, ha esdevingut poder.

I nosaltres ens plantegem: ¿La permanent connexió que ens han facilitat les noves tecnologies, està de part nostra? Ens afavoreix realment? O anem directes cap a una generació de "cyborgs" sense relacions interpersonals directes? En emetre la informació, tenim el poder, però el donem als altres un cop l'hem compartit. És a les nostres mans ensenyar a futures generacions a ser plenament conscients de la responsabilitat que comporta utilitzar aquestes eines.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada