dijous, 25 d’octubre del 2012

cyberbullying

L'assetjament escolar és un comportament prolongat d'insults, rebuig social, intimidació, burla i vetjacions que reben infants i adolescents per parts de companys. Quan aquest comportament es dóna mitjançant les TIC es denomina Ciberbulling.

Les noves tecnologies de la informació i la comunicació no sempre ens proporcionen avantatges. En molts casos els mateixos alumnes no són capaços de veure el poder que tenen a les seves mans i de les conseqüències que això pot portar. El Ciberbulling és una eina molt poderosa i cada vegada més utilitzada ja que les TIC són el pa de cada dia pels adolescents. Això fa que l'abast de l'assetjament sigui molt extens. A més a més aquest espai és molt desconeguts pels pares, i això provoca la incapacitat d'aquests per detactar els problemes que puguin tenir els seus fills. També és important que els professors tinguin cura de l'ambient de l'aula per no fomentar actituds d'assetjament. Actualment els professors estan rebent formació respecte aquestes problemàtiques i això ha d'ajudar a la detecció d'aquests conflictes a l'aula i fora d'ella.


 Un altre efecte que es detecta és el poder que la pantalla transmet als nens, i per altra banda, la desprotecció que els menors tenen en aquest casos de Ciberbulling. Aquesta desprotecció té la base en el sentiment de vergonya dels nens enfront les burles que reben. Els nens se senten culpables de tot allò que els hi passa i poden arribar a creure's tot allò de que se'ls acusa. Això doncs, la seva autoestima es pot veure molt danyada. 

En un món en el qual els nens des de ben petits tenen accés a les TIC, s'hauria de fomentar l'accés al coneixement sobre el poder que aquestes tecnologies tenen, tant el positiu com el negatiu. És important que sapiguen distingir entre aquelles pàgines web a les quals poden tenir lliure accés i aquelles que els perjudiquen i que no són aptes per a la seva edat. També és important que els nens estiguin informats d'aquelles accions que han de dur a terme si es troben en un cas d'assetjament per internet:
- No contestar a missatges que siguin un atac directe, i guardar-los com a prova.
- Parlar amb els pares o algú de confiança.
- Bloquejar el remitent i no seguir el joc.

L'ànsia de noves tecnologies i de nous mètodes de comunicació està causant l'augment de la falta de respecte vers els companys, propiciat moltes vegades per la manca de normes a la web i l'anonimat en que les persones poden emetre missatges. Molts nens es veu afectats de manera inconscient i això els hi causa danys irreversibles en la seva autoestima i ganes de viure. Aquests nens es troben inmersos en un problema que els supera i del qual no saben sortir. Per això cal fomentar el respecte cap als altres i cap a un mateix i no actuar de manera impulsiva o recargolada.




Malauradament no tots els finals són feliços ni tot té solució. De vegades casos de Ciberbulling no són detectats fins que la història ha arribat a la fi. Aquest és el cas de moltes persones, però una en concret. Volem deixar-voss aquest video, molt impactant, que ens produeix una gran tristesa, però que creiem es convenient perquè tant víctimes, agressors i entorn es conscienciïn sobre aquest  mal que ens afecta massa.




Per concloure amb el nostre reportatge us adjunten una presentació Slideshare sobre com actuar en cas de Ciberbulling destinada a nens d'entre 8 i 10 anys. Esperem que us pugui ajudar a conscienciar als vostres alumnes:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada